tiistai 1. helmikuuta 2011

Kutistemuovi

Moi,
Kiirettä on pitänyt niin että ei ole ehtinyt tekemään oikein koruja. Gradu on kuitenkin edistynyt ja se kai on tällä hetkellä pääasia. Eilen kuitenkin leikin kutistemuovilla.

Kutistemuovi on jo aikaisemmin houkutellut kokeilemaan, mutta vasta eilen kävin sitä Sinellistä ostamassa. Ostin valkoista, huurevalkoista, kirkasta ja mustaa kutistemuovia, eli siis kaikkia mitä oli tarjolla. Yksi A4 kokoinen palanen maksoi 2e ja kyllä siitä muutamat kunnollisen kokoiset avaimenperät tekee. Tosin ei tuo muovi kaikista halvintakaan materiaalia ole. Ja koska kutistamisvaiheessa on aina pilalle menemisen vaara (jonka sain eilen karvaasti kokea) niin avaimenperälle voi tulla hintaa. :D Itse ostin samalla reissulla Sinellistä kutistemuoville sopivat tussit - kirkkaat värit, pastellit ja vielä perus mustan.

Tässä teille myös Sinellistä nappaamani ohjeet kutistemuoville:
1. Leikkaa levystä haluamasi kuvio saksilla. (Tässä vaiheessa olin itse piirtänyt jo kuvan ja leikkasin sen sitten vasta irti arkista)
2. Väritä kuvio mattapuolelta värikynillä, liiduilla tai vedenkestävillä tusseilla.
3. Ripustettava koru/koriste tulee rei'ittää ennen kuumentamista. (Tässä kohtaa käytin Fiskarssin pyöreätä rei'itintä.) Huomioi että myös reikä pienenee huomattavasti (noin puolet) kuumennettaessa.
4. Lämmitä uuni n. 175 asteeseen. Liian haalea lämpö -> kuvio ei kutistu kunnolla. Liian kuuma lämpö -> kuvio käpristyy ja vääntyy pilalle.
5. Aseta kuvio oikeinpäin leivinpaperin tai folion päälle.
6. Pidä uunissa n. 3 minuuttia. Kuviot käpristyvät ensin mutta kun ne ovat täysin kutistuneet, ne oikenevat taas suoriksi. Uunista otetut kuviot ovat KUUMIA, joten varo sormia. Kuviot ovat muotoiltavissa muutaman sekunnin ajan uunista ottamisen jälkeen jos tämä on tarpeen.

Valmis kuvio on n. 1/5 alkuperäisestä kuvan koosta, joten ota tämä huomioon kokoa suunnitellessasi. Kuvion kutistuessa se myös paksunee noin 1,25mm paksuiseksi. Värit ovat myös alkuperäistä voimakkaammat ja pienet värien epätasaisuudet häviävät kutistuksen aikana.

Tässä teille muutama eilinen tuotos. Rakkaalle tein KylVen logolla varustetun avaimenperän. Itselleni tein myös avaimenperän, joka muistuttaa miten shoppailureissulla tulee toimia. :D Ja vielä viimeisenä tyttö ja karhu - tästä en tiedä mikä siitä tulee, ehkäpä jääkaappimagneetti. Tämä oli ensimmäinen tuotos ja arvioin koon väärin joten seuraavan kuvion kohdalla osasin tehdä jo isomman. :)

Elämänohje kirkkaalla kutistemuovilla


Tyttö ja karhu valkoisella kutistemuovilla

KylVen logo huurrevalkoisella kutistemuovilla

7 kommenttia:

Vikki kirjoitti...

Kiva kun laitoit ohjeen!
Elämänohje on hyvä idea.

Riina kirjoitti...

Juu, kyllä ohje pitää olla. Niin ja saahan ne tosiaan sieltä Sinellistäkin samalla kun hakee sitä muovia. ;D

Tanja kirjoitti...

Hienoja :) ja samalla taas jotain, mitä olis pakko päästä itekin kokeilemaan :)

Em kirjoitti...

Tosi hienoja! Saat opettaa mulle nää...

Riina kirjoitti...

Kiitti Emska! Joo, no ei siinä paljon opettamista ole, käyt vaan Sinellistä ostaan muovia ja sitten teet niin kuin noissa ohjeissa sanotaan. :)

Mira kirjoitti...

Voi olipas ihania!! :)

Riina kirjoitti...

Kiitti Mira, näitä on tulossa ehkä lähiaikoina lisää! :)